Show menu

MPIK delavnice »S 3D modeliranjem in 3D tiskanjem od ideje do končnega izdelka« navdušile udeležence

2. 7. 2020
Tudi letošnja izvedba serije MPIK delavnic na temo 3D modeliranja in 3D tiskanja, ki smo jih na podlagi povratnih informacij s strani lanskih udeležencev še popestrili in nadgradili, je izzvala izredno veliko zanimanje. Interes po udeležbi je ponovno presegel razpoložljiva mesta. 13 udeležencev, med katerimi so bili tako potencialni podjetniki kot podjetja, je na čisto praktičen način spoznalo hiter, relativno enostaven in stroškovno učinkovit način za spreminjanje idej v izdelke.

Na delavnicah so bile obravnavane 4 tematike, ki so udeležence popeljale od ideje do končnega izdelka s 3D modeliranjem in 3D tiskanjem.

  • Na 1. delavnici smo se dotaknili osnov 2D in 3D modeliranja. Med drugim se je vsak udeleženec tudi sam preizkusil v modeliranju s pomočjo programa Siemens NX 12. Predavatelj: g. Simon Studenčnik.
  • Na 2. delavnici smo se seznanili z osnovami 3D tiskanja. Spoznavali smo vrste 3D tiskalnikov, prednosti in slabosti posameznih tehnologij, pripravo datoteke za 3D tisk ter bili priča praktičnemu prikazu 3D tiskanja s tehnologijo FFF in DLP. Predavatelj: g. Janez Slapnik.
  • 3. delavnica nam je približala praktično delo s 3D tiskalnikom za domačo uporabo. Udeleženci smo bili priča čisto praktičnemu prikazu sestavljanja 3D tiskalnika za domačo uporabo. Izvedeli smo vse o sami uporabi, odpravljanju napak in vzdrževanju 3D tiskalnika. Izvajalec: g. Peter Drame iz podjetja DRM d.o.o.
  • 4. delavnica je potekala v dveh delih. V prvem smo se posvetili izbiri pravega materiala in tehnologije glede na vrsto izdelka. Udeleženci so spoznali vrste in lastnosti različnih polimernih materialov in kompozitov ter prednosti/slabosti posameznih tehnologij. Najbolj privlačen je bil praktični prikaz brizganja in ekstrudiranja. Predavatelj: g. Silvester Bolka. V drugem delu pa smo se preselili v podjetje Hexagon Metrology S.p.A v Šentjanž pri Dravogradu, ki je s praktičnim prikazom različnih metod 3D skeniranja in t.i. vzvratnega inženirstva navdušilo udeležence. Predavatelj: g. Matic Poberžnik.

Delavnice je organizirala RRA Koroška kot vsebinski upravljavec Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška (MPIK) v sodelovanju s Fakulteto za tehnologijo polimerov (FTPO). Potekale so v prostorih MPIK oz. FTPO v Slovenj Gradcu, zadnja pa delno tudi v podjetju Hexagon Metrology S.p.A. v Šentjanžu pri Dravogradu. Izvedene so bile v okviru projekta "SIO RRA Koroška 2020-22", ki je sofinanciran s strani EU in MGRT.

Zahvaljujemo se vsebinskim izvajalcem: FTPO oz. njenim predavateljem ter podjetjema DRM d.o.o. in Hexagon Metrology. In seveda vsem udeležencem, ki so nadgrajevali svoja znanja!

Ekipa Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška