Show menu

Uspešno izvedena serija MPIK Delavnic "S 3D modeliranjem in 3D tiskanjem do prototipa vašega izdelka"

29. 3. 2019
Zanimanje za udeležbo na delavnicah je bilo izredno in je za enkrat preseglo razpoložljiva mesta. Med 15-imi udeleženci so bili tako potencialni podjetniki kot podjetja. To gotovo kaže na aktualnost tematike ter na velike priložnosti, ki jih v uporabi 3D tehnologij prepoznavajo tako eni kot drugi.

Delavnice so bile organizirane v sodelovanju med RRA Koroška kot vsebinskim upravljavcem Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška (MPIK) in Fakulteto za tehnologijo polimerov (FTPO). Potekale so v prostorih MPIK oz. FTPO v Slovenj Gradcu, zadnja pa delno tudi v podjetju Hexagon Metrology S.p.A. v Šentjanžu pri Dravogradu. Izvedene so bile v sklopu projekta "SIO RRA Koroška 2018-19", ki ga izvaja RRA Koroška in je sofinanciran s strani EU in MGRT.

Na delavnicah so bile obravnavane 4 tematike, ki skupaj predstavljajo zaključen proces 3D prototipiranja:
  • Na 1. delavnici smo se dotaknili osnov 2D in 3D modeliranja. Med drugim se je vsak udeleženec tudi sam preizkusil v modeliranju s pomočjo programa Siemens NX 12. Predavatelj: g. Simon Studenčnik.
  • 2. delavnica je bila posvečena 3D tiskanju. Spoznavali smo vrste 3D tiskalnikov, prednosti in slabosti posameznih tehnologij, pripravo datoteke za 3D tisk ter bili priča praktičnemu prikazu 3D tiskanja s tehnologijo FDM in SLA. Predavatelj: g. Janez Slapnik.
  • Eden izmed bistvenih elementov pri 3D prototipiranju je izbira pravega materiala in tehnologije za konkreten izdelek. Udeleženci so spoznali vrste in lastnosti različnih polimernih materialov in kompozitov ter prednosti/slabosti posameznih tehnologij. Najbolj privlačen je bil praktični prikaz brizganja in ekstrudiranja. Predavatelj: g. Silvester Bolka.
  • 4. delavnica je potekala v dveh delih. V prvem smo se posvetili karakterizaciji, to pomeni ugotavljanju, iz katerega materiala je izdelek. Prikazane so bile  tudi osnovne metode za karakterizacijo materialov (predavatelj: g. Silvester Bolka). V drugem delu pa smo se preselili v podjetje Hexagon Metrology S.p.A v Šentjanž pri Dravogradu, ki je s praktičnim prikazom različnih metod 3D skeniranja in t.i. vzvratnega inženirstva navdušilo udeležence. Predavatelja: g. Matic Poberžnik in g. Denis Valentan.
Zahvala po uspešno zaključenih delavnicah gre vsem. Na eni strani motiviranim, vztrajnim in vedoželjnim udeležencem, ki so se jih redno udeleževali. V enaki meri pa seveda tudi FTPO oz. njenim predavateljem ter podjetju Hexagon Metrology, kot vsebinskim izvajalcem. 

Glede na zanimanje in pomembnost tematike vsekakor razmišljamo o ponovitvi delavnic v prihodnjem letu. Delavnice bomo na podlagi povratnih informacij s strani udeležencev še dodelali in nadgradili. 

Če ste med tistimi, ki vas utegne ta tematika zanimati, spremljajte ponudbo MPIK na spletni strani www.mpik-koroska.si oz. nas kontaktirajte na info@rra-koroska.si oz. tel. 059 085 186.